Ülkemizin e-devlet sistemine eçiş yapması çok büyük yenilikleri beraberinde getirmiştir. Bu yeniliklerin yapıldığı sektörlerin başında da sağlık sektörü gelmektedir. Sağlık sektöründe getirilen yenilikler diğer sektörlere göre daha hızlı olmuş bulunmaktadır. Sağlık sektöründe hasta bilgilerinin internet ortamına işlenmesi ve bu ortamdaki bilgilerin daha sonradan gerekli görüldüğünde incelenmesi gibi sistemin kurulmuş olması sağlık sektörünü diğerlerine göre ön plana taşımıştır.
E-Nabız Nedir?
E-nabız sistemi Sağlık Bakanlığı’nın 2015/5 sayılı bir genelge ile duyurduğu bir sistemdir. E-Nabız, kamusal sağlık kuruluşlarından toplanan kişisel sağlık kayıtlarını, vatandaşların ve sağlık profesyonellerinin internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri halde sunan bir uygulamadır.
Fert ve toplum sağlığının korunması, iyileştirilmesi için kişisel sağlık kayıtlarının gizlilik, güvenlik, bütünlük ve mahremiyeti korunarak kişilerin kendileri tarafından kendi dijital sağlık kayıtlarına kendisinin erişebilmesini sağlayacak olan saglik.net online sistemi kurulmuştur.
Bu sistemde kişi hastaneye gittiği zaman rahatsızlık bilgileri,
tahlil sonuçları gibi bilgiler hastane tarafından sisteme işlenecek, daha sonra kişi e-nabız giriş sistemi üzerinden kendi sağlık bilgilerine erişebilecektir. Kişi isterse rahatsızlık ve tahlil sonuçlarını e-nabız sistemine işlenmemesini dileyebilir.
E-Nabız Sisteminin Amacı Nedir?
Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koymuş olduğu e-nabız sisteminin amacı kişilerin kendi sağlık durumları ile ilgili bilgi sahibi olmalarını, bu bilgiler ışığında sağlıkları ile ilgili kararlara katılmak suretiyle kendi sağlık durumlarını yönetmelerini sağlamak, teşhis ve tedavi sürelerini kısaltarak, gereksiz tetkik tekrarlarını önlemek ve bu suretle ekonomik çıkarlarını korumak, ilaveten ülke ekonomisine katkı sağlamaktır.
E-Nabız Sistemine Nasıl Giriş Yapılır?
E-nabız sistemine aşağıda sizlere vermiş olduğumuz link vasıtasıyla giriş yapabilirsiniz. E-nabız sisteminin resmi sitesi enabiz.gov.tr dir. Sisteme giriş yapmak için iki tane seçeneğiniz bulunmaktadır. Bu seçeneklerden ilki TC kimlik numaranız ve
e-devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapmanızdır. Böylece
e-devlet şifresi ile e-nabız sistemine giriş yapmış olursunuz.
E-nabız sistemine giriş için kullanılacak diğer bir yöntem ise kişinin elektronik imza kullanmasıdır. Elektronik imzanız varsa elektronik imza ile giriş bölümünden e-nabız sistemine elektronik imza ile giriş yapabilirsiniz.
E-nabız sistemine giriş yaptığınızda eğer ki ilk defa giriş yapmışsanız sizlere kullanıcı sözleşmesi gösterilip, bu sözleşmeyi kabul etmeniz istenecektir. Sözleşmeyi okudum ve kabul ediyorum butonuna tıklayarak onaylamalısınız. Ardından cep telefonu ve şifre alanları karşınıza gelecektir. Bu alanları doldurup ilerle butonuna tıkladığınızda yazmış olduğunuz cep telefonu numarasına onay kodu sms ile gönderilecektir. Bu yüzden cep telefonunuzu doğru yazmalısınız. Gelen onay kodunu ilgili alana girip sisteme onay vermelisiniz.
E-Nabız Sistemi İle Neler Yapabilirim?
E-nabız sistemi içerisinde sol tarafta menüler bulunmaktadır. Bu menüler üzerinden işlemlerinizi yapabilirsiniz. E-nabız sistemindeki profil bilgilerinizi de profil düzenle bölümüne tıklayarak profilinizi görüp düzenleyebilirsiniz. E-nabız sistemi ana sayfadan aile hekiminizin adını da görebilirsiniz.
E-Nabız sisteminde sol tarafta bulunan menülerle genel olarak şu işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Sağlık Tesisi Ziyaretlerim: Bu bölümde gitmiş olduğunuz devlet hastaneleri veya sağlık merkezlerinin listesini ve gittiğiniz tarihleri görebilirsiniz.
Reçetelerim: E-nabız sisteminin devreye girdiği andan itibaren e-nabız sistemi reçetelerim üzerinden bütün reçetelerinizi görebilirsiniz. Bu bölümde kullanmakta olduğunuz ilaçların kullanım şeklini görebilir, varsa yan etkilerini görebilir, ilaç bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Raporlarım: Bu bölümden almış olduğunuz doktor raporlarınızı görebilirsiniz.
Hastalıklarım: Bu bölümde doktora gittikten sonra sizin için konulan tanıları tarih olarak görebilirsiniz.
Tahlillerim: Bu bölümde sizin tahlillerinizi ve sonuç bilgilerini tarih olarak görebilir ve inceleyebilirsiniz. Bu bölümde tarih aralığı belirleyerek filtreleme de yapmanız mümkündür.
Görüntülerim: Bu bölümde çekinmiş olduğunuz röntgenlerinizi ve radyolojik raporlarınızı görebilirsiniz.
Alerjilerim: Sizin alerjilerinizi görebilirsiniz. Bu alerjiler belli bir ilaca olabileceği gibi başka şeylere de olabilmektedir.
Yukarıda saymış olduğumuz seçenekler e-nabız sisteminin özelliklerinden birkaçıydı. Peki e-nabız bilgilerimi kimler görebilir? E-nabız bilgilerinizi sizin e-nabız sistemine giriş esnasında izin verdiğiniz kişiler görebilir. Örneğin siz aile hekimim bilgileri göremesin diye işaretlemiş iseniz o zaman e-nabız bilgileriniz aile hekiminize kapalı olacaktır.
E-nabız sistemine giriş yapmak için
TIKLAYIN…
E-nabız Kişisel Sağlık Sistemi